Alchornea floribunda
Amanita muscaria
Anandenathera perergrina
Areca catechu
Argemone mexicana
Argyreia nervosa
Artemisia absinthium
Aspalathus linearis
Atropa belladonna
Banisteriopsis caapi
Calea zacatechichi
Catha edulis
Centella asiatica
Cola nitida
Datura stramonium
Diplopterys cabrerana
Eleutherococcus senticosus
Eschscholzia californica
Gingko biloba
Heimia salicifolia
Humulus lupulus
Hyoscyamus niger
Illex paraguariensis
Ipomea violacea
Kaempferia galanga
Lactuca virosa
Lagochilus inebrians
Leonotis leonurus
Leonotis nepetifolia
Leonurus sibiricus
Lepidium meyenii
Lobelia inflata
Lophophora williamsii
Mimosa hostilis
Mitragyna speciosa
Nepeta cataria
Nicotiana rustica
Nymphea caerulea
Passiflora incarnata
Paulinia cupana
Peganum harmala
Piper methysticum
Psychotria viridis
Salvia divinorum
Sceletium tortuosum
Scutellaria lateriflora
Sida cordifolia
Tabernanthe iboga
Tagetes lucida
Tricocereus pachanoi
Turnera diffusa
Withania somnifera
Virola theiodora
Voacanga africana

Nazwa łacinska: Illex paraguariensis
Synonim: Yerba Mate
Inne nazwy: Erva Mate, Paraguay Cayi, Paraguay Tea, South American Holly
Rodzina: Aquifoliaceae

Opis botaniczny:
Jest to zimozielone, śreniej wysokości drzewo (6-12 m, aczkolwiek drzewa uprawiane są z reguły niższe) rosnące w Ameryce Południowej (Paragwaj, Urugwaj, Argentyna, płd.Brazylia). Jego liście są skórzaste, odwrotnie jajowate, karbowane na brzegu, jasnozielone. Kwiaty białe a owoce czerwone.

Surowiec zawiera:

- pochodne ksantyn (kofeinę, teobrominę) w postaci garbnikanów,
- kwasy fenolowe (głównie kwas chlorogenowy i neochlorogenowy) odpowiedzialne za antymutagenne działanie,
- inne kwasy (nikotynowy, pantotenowy, izowalerianowy, ursolowy),
- liczne flawonoidy (kemferol, kwercetyna, rutozyd) działające także przeciwlękowo
oraz wiele minerałów, witamin i koenzymów.

Dzięki zawartym składnikom działa pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy, przeciwlękowo i tonizująco, ściągająco, moczopędnie a także immunostymulująco, obniża poziom lipidów i cukrów we krwi, lekko przeczyszczająco i korzystnie na trawienie.

Opis historczny:
Yerba mate to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego przygotowane do robienia naparu pitego głównie w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii, przeważnie w specjalnie spreparowanej tykwie, przy pomocy metalowej rurki zwanej bombilla. Do robienia mate służą również świeże liście ostrokrzewu.

Nazwa mate pochodzi od słowa "mati" co w języku quichua oznacza tykwę, którą wykorzystuje się do parzenia zioła. Nazwę Yerba mate zawdzięcza najprawdopodobniej Jezuitom, którzy zaczerpnęli ją z łaciny.

Jest ona herbatą o leczniczych właściwościach, dzięki temu, że posiada dużo witamin i minerałów, takich jak sód, potas, magnez czy wapń. Zawiera substancje z grupy ksantyn, m.in mateinę. Mateina stymuluje centralny układ nerwowy, i w przeciwieństwie do pozostałych ksantyn nie powoduje "nawyku". Mateina także redukuje ciśnienie krwi. Ponadto korzystnie wpływa na cały organizm, zwłaszcza na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł, pomaga zwalczyć stres i zmęczenie. Może też służyć jako napój ożywczy.

Picie Mate jest "rytuałem", w którym uczestniczy cała rodzina i czasami przyjaciele. Mate spożywa się przez bombillę - metalową słomkę, bardzo często posrebrzaną lub pozłacaną. Słomkę taką wymienia się co 3-4 miesiące. Niektóre słomki są wykonane z czystego złota, srebra czy innego szlachetnego metalu i nie wymagają wymiany.

Yerba mate jest wywarem stymulującym, który likwiduje zmęczenie, oraz pobudza zdolności psychiczne i fizyczne organizmu. Zwiększa wydajność pracy umysłowej, rozluźnia mięśnie i uspakaja. Ma także dobroczynny wpływ na przemianę materii.

Mate stosowana jest w medycynie naturalnej jako środek stymylujący, przeczyszczający, moczopędny, napotny i przeciwgorączkowy. Zawiera liczne witaminy i minerały: karoten, witaminę A, B, C, E, B1, B2, ryboflawinę, pantoteniany, witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem, fosforany, siarkę, chlorofil, cholinę oraz inozytol.

Działanie stymulujące mate trwa dłużej niż działanie kawy i nie ma skutków ubocznych.

Yerba mate znane było już dawno temu, kiedy to gauchos, argentyńscy poganiacze bydła, przemierzali pampę. Zamiast snu i pożywienia mieli jedynie yerbę, która wyostrzała ich zmysły i czyniła odpornymi na zmęczenie, głód i choroby. Wzorem gauchos, członkowie Yerba Mater, powoli siorbiąc eliksir, nie ulegają marom sennym. Ich szeroko otwarte, płonące oczy często witają świt, kiedy po całej nocy, przesiąknięci dźwiękami, zalewają, po raz ostatni, świętą tykwę wypełnioną magicznym zielem.


Powyżej: fragment krzewu.


Powyżej: suszone ziele.
(c) copyright 2004 - 2013 coffeshop.pl, Na sprzedaż domeny branżowe: zioła, leki, dopalacze, akcesoria head-shop