Alchornea floribunda
Amanita muscaria
Anandenathera perergrina
Areca catechu
Argemone mexicana
Argyreia nervosa
Artemisia absinthium
Aspalathus linearis
Atropa belladonna
Banisteriopsis caapi
Calea zacatechichi
Catha edulis
Centella asiatica
Cola nitida
Datura stramonium
Diplopterys cabrerana
Eleutherococcus senticosus
Eschscholzia californica
Gingko biloba
Heimia salicifolia
Humulus lupulus
Hyoscyamus niger
Illex paraguariensis
Ipomea violacea
Kaempferia galanga
Lactuca virosa
Lagochilus inebrians
Leonotis leonurus
Leonotis nepetifolia
Leonurus sibiricus
Lepidium meyenii
Lobelia inflata
Lophophora williamsii
Mimosa hostilis
Mitragyna speciosa
Nepeta cataria
Nicotiana rustica
Nymphea caerulea
Passiflora incarnata
Paulinia cupana
Peganum harmala
Piper methysticum
Psychotria viridis
Salvia divinorum
Sceletium tortuosum
Scutellaria lateriflora
Sida cordifolia
Tabernanthe iboga
Tagetes lucida
Tricocereus pachanoi
Turnera diffusa
Withania somnifera
Virola theiodora
Voacanga africana

Nazwa łacinska: Cola nitida
Synonim: Cola vera, Sterculia acuminata, Kola zaostrzona
Inne nazwy: Cola, Kola, Gurru Nuts, Bissy Nuts, Cola Seeds
Rodzina: Sterculiaceae

Opis botaniczny:
Drzewo dochodzace do wysokości 10-25 metrów, owoce charakterystyczne w kształcie gwiaździstym, w środku 3 do 12 nasion o wielkości kasztana w kolarch od białego do czerwonego. Drzewo może wydać do 1000 orzeszków w skali roku.

Dzięki dużej zawartości w nasionach alkaloidu kofeiny uprawiane aktualnie dość często w obszarach tropikalnych Azji, Afryki i Ameryki. Rośnie dziko w Sierra Leone, Senegalu, Ghanie oraz w całej delcie rzeki Niger. Hodowana w zachodnich Indiach, Brazylii i na wyspie Java.

Największe znaczenie gospodarcze ma kola błyszcząca (Cola nitida), u której zawartość kofeiny sięga 2% do 4%. Cola zawiera również teobrominę i kolatynę oraz polifenole (catechin, epikatechin, tanniny), cholinę, betainę oraz minerały (głównie potas).

Posiada działanie stymulujące i pobudzające, polepsza stan fizyczny i psychiczny człowieka, co szczególnie ważne jest przy zmęczeniu. Polecane jest przy zaburzeniach seksualnych, przy roztargnieniu, słabej koncentracji, przy zmęczeniu intelektualnym. Polepsza stan fizyczny i psychiczny.

Opis historczny:
Nasiona koli użytkowane były lokalnie od niepamiętnych czasów, przede wszystkim do żucia. Wyciągi oraz suszony i zmielony surowiec stosowano do przygotowywania napojów orzeźwiających.

W Europie poznano orzechy kola pod koniec XVI wieku. Arabowie już przed kilku stuleciami przygotowywali duże zapasy koli przed rozpoczęciem podróży dookoła Sahary.

W medycynie tradycyjnej cola używana jest jako afrodyzjak, stymulant oraz w celu stłumienia apetytu a także przy migrenie i gorączce.

Orzechy kola wraz z wyciągiem z liści koki (Erythroxylum coca) były podstawowymi składnikami Coca-coli w początkach jej produkcji.

Działanie na układ nerwowy inne niż w przypadku czystej kofeiny. Szczególnie wyraźne pobudzenie centralnego układu nerwowego. Dawkę 2-6g orzechów kola rekomenduje Germany's Commission E do codziennego spożycia. Potęguje działanie łączone z guaraną, macą lub ashwagandą.

Powyżej: orzechy Cola.
Powyżej: Owoce Cola.
(c) copyright 2004 - 2013 coffeshop.pl, Na sprzedaż domeny branżowe: zioła, leki, dopalacze, akcesoria head-shop